Hvordan tilberede fisk i naturen

Hvordan tilberede fisk i naturen

Det er lite som slår smaken av selvfanget fisk, og ekstra stas blir det å tilberede fisken over et sprakende bål kort tid etter den er dratt i land. Men vet du hvordan du skal sløye og filetere fisken? Eller trenger du noen gode innspill på enkle, digge og raske middagsretter som kan lages i skog og mark med fangsten? La oss i Perfish komme med noen gode råd og tips, så din fisketur blir litt enklere.

Hvordan sløye fisk?

Er du så heldig å få napp og dra opp en fisk, men i tvil om hvordan du skal tilberede den?

Første steg når du skal tilberede herligheten du har fått på kroken er naturligvis å avlive fisken. Dette kan gjøres ved å holde fisken mot et flatt underlag med den ene hånden og slå toppen av hodet med en stump gjenstand for å gjøre den bevisstløs. Selv om du kan drepe fisken ved kun å slå den, er en mer effektiv og human måte å kjøre en spiker eller tynn kniv bak fiskens øye etter at den er slått bevisstløs. Dette forårsaker at hjernen punkteres. Vri litt rundt med spikeren eller kniven for å forsikre deg om at avlivningen er vellykket.

Det neste steget er å sløye fisken. Det vil si å gjøre fisken klar til å spises. Det beste verktøyet til dette er en skarp og god kniv, og gjerne et stabilt underlag. Videre følger du steg for steg:

  1. Det første du gjør er å skjære over strupen. Løft opp gjellene og snitt over halsen. Skjær over hele hodet om du vil.
  2. Snitt opp buken. Før kniven et par centimeter inn i gatthullet (endetarmsåpning, sitter midt under fisken) og før kniven mot hodet slik at du spretter opp magen på fisken.
  3. Skrap ut innvollene og vask fisken ren.

Nå er fisken klar for tilberedning!

Hvordan filetere fisk?

Når fisken er ferdig sløyet kan man tilberede den sånn som den er, eller man kan velge å lage rene fiskefileter av den. Det finnes ulike måte å filetere fisk på. Det vil være avhengig av om det er en stor fisk, flat fisk eller liten fisk, men her er en generell fremgangsmåte:

  1. Skjær ned bak ørebeinet på skrå mot hodet til du treffer ryggraden. Så snur du kniven og lar kniven følge ryggbeinet bakover mot sporen.
  2. Snu fisken og gjenta det samme her.
  3. Skjær bort bukbein, ribbein og finnefestene.
  4. Legg kniven mellom skinnet og fileten. Ta tak i skinnet ved halen og trekk mer i skinnet enn du skjærer og før kniven fremover.

Når du har filetert fisken kan den enten tilberedes hel eller skjæres opp i passe porsjonsstykker.

Tilberede fisk på bål og forslag til oppskrifter

Med litt forberedelser hjemme før du drar på tur kan du lage deilige aluminiumspakker. Kutt opp ulike typer grønnsaker og ta med i sekken. Det kan være paprika, løk, gulrøtter, blomkål, chilli eller hva du måtte like. Når du er klar til å tilberede maten, åpner du pakkene og heller over litt soyasaus eller meierismør, og deler opp fiskefileten i ca like store deler. Pensle med olje, pakk igjen folien, og sleng det på bålet i ca 10 minutter. Smakfull, enkel og rask rett.

Ønsker du mindre forberedelser, kan du legge hele fisken, etter at den er sløyet selvfølgelig, i aluminiumsfolie og fylle den med rømme og løk. Pakk igjen og legg pakken på grillen i 10-15 minutter. Så enkelt, så godt!

Smaksett gjerne fisken med det du finner ute i naturen, og som du vet er spiselig. På høsten er det perfekt med for eksempel sopp og bær. På våren og sommeren finner du kanskje vill-løk, spiselig ugress og røtter som topper smaken.

Tilberede fisk på stormkjøkken

Hjemmelagde fiskekaker på stormkjøkken

Skal du på tur i sommerhalvåret er det smart å ta med et stormkjøkken om du skal tilberede fisk. Det er bålforbud i skog og mark mellom 15. april og 15. september, men det er ikke mangel på muligheter for kulinariske opplevelser på tur med et stormkjøkken for hånden. Da er det kun fantasien som setter grenser. Hva med å briljere med noen saftige sprøstekte fiskekaker fylt med nytrukket fisk for barna? Det krever litt hakkejobb av fiskefilleten om man skal lage de ute, men etter det er det kun å blande med litt potetmel, melk, egg, salt og pepper. Stek de med litt smør i panna på stormkjøkkenet og du har garantert fått en stjerne i boka fra barna.

Fiskewraps til lunsj eller middag i naturen

Andre måte å tilberede fiske på stormkjøkken kan være å lage fiskewraps. Ta med det du måtte ønske av oppkuttede grønnsaker sammen med wraps som du varmer lett i panna. Så steker du fiskefilletene, legger inn i lompa og pakker igjen. Mums!

Deilig fersk fiskesuppe rett fra stormkjøkkenet

Fristende fiskesuppe kan man lage ved å ta med en termos med for eksempel fiskebuljong, et par bokser med ferdig oppkuttede grønnsaker og din nyfiskede fisk. Alt sammen “svjop” opp i kjelen på stormkjøkkenet. Smak til med litt salt og pepper og evt en klunk hvitvin om du er på kosetur.

Last ned Perfish og gjør fisketuren enklere

Uansett om du er på fisketur for spenningen, den flotte naturen eller opplevelsen rundt, så blir turen plutselig litt mer morsom når du får fisk på kroken og kan tilberede den selv. Åpne Perfish-appen, finn ditt neste fiskevann og tilbered fisken etter din smak. Skitt fiske!

Lukk meny