Hvilke fisketyper kan du få på stangen

Hvilke fisketyper kan du få på stangen

I norsk fauna finner vi mange typer fisk – noen lettere å fange enn andre. Vi skal her beskrive noen av de mest vanlige fisketypene du kan få på kroken. Gjennom appen Perfish kan du lett finne frem til din nærmeste fiskeplass eller planlegge din neste fisketur.

For å gjøre det enkelt, kan vi dele opp fiskeplassene i tre kategorier: sjø, elv og ferskvann. Vi fremhever også de mest vanlige fisketypene. Hvilken er din favoritt?

Elv & ferskvann

Små og store vann bindes ofte sammen med elver. I disse vannsystemene svømmer fisken fra stamplassen, ut på jakt og ofte tilbake igjen. Havet er også en del av dette systemet. Her kan man finne ulike type fisk – vi nevner her de mest vanlige.

Laks (Salmo Salar)

Troféfisken over alle. Å få en laks på kroken er det ultimate adrenalinkicket. Mang en fisker har løpt nedover elvekanten med bøyd stang for å følge laksen nedover strie elver. Laksefiske har lang tradisjon i Norge og byr på noe av det ypperste innen fiskeopplevelser.

Ørret (Salmo Trutta)

Ørreten holder til i skog og fjellvann. Ørreten er sky og ofte utfordrende å fange, men med riktig utstyr, tid på året og en liten dose list, er det fullt mulig å få fisk over halvkiloen. Fisken er brun og gul, og med sine karakteristiske røde prikker på skinnet er den manges drømmefisk. Ørreten har god smak og er absolutt en av favorittene rundt matbordet – for liten og stor.

Harr (Thymallus Thymallus)

Fisk i laksefamilien. Denne fisken er en morsom «sportsfisk». Harr vaker ofte i solskinn, og derfor har den fått kallenavnet «solskinnsfisken». Den er lite kresen på agnet og har stor appetitt. Kjennetegnes ved sin høye ryggfinne. Trives best i elv.

Gjedde (Esox Lucius)

Denne rovfisken holder til i ferskvann. I disse vannene er ørreten ofte utryddet, da gjedda spiser opp all annen fisk. Disse vannene beskrives gjerne som «gjeddevann». Fisken er glupsk, og med sin store kjeft og skarpe tenner kan den være litt skummel å få på kroken. Bruk gjerne stort agn og stålfortom, da gjedda ofte ryker fiskesenen med tennene. Fisken er sterk og gjør opplevelsen av å «kjøre» den på stangen ekstra morsom. Vær forsiktig når du tar ut kroken, den kan glefse og gjøre skade på fingre. På våren og tidlig sommer er kjøttet mest smakfullt.

Abbor (Perca Fluviatilis)

Denne fisken holder ofte til i samme vann som gjedde og ørret. Den har liten munn og biter oftest på mark. Kan betegnes som barnas favoritt, for den er veldig bitevillig og enklere å få på kroken enn ørreten. Inneholder mye bein, og må «jobbes» litt ekstra med på kjøkkenbenken.

LES OGSÅ: Hvilken type fisker er du?


Havfiske

Langs norskekysten finnes det mange ulike typer fiskearter. De mest vanlige tas med stang fra land, eller ute fra båt. Du kan skille på grunn og dypvannsfiske.

Sjøørret (Salmo Trutta Trutta)

Inn mot sandbunnen og grunnere vann finner du sjøørreten. Denne trekker inn mot land om våren for å finne mat. Favoritten er børstemark, reker og småfisk. Disse kan lett imiteres og om du er på rett sted tid rett tid, kan du sikre god fangst.

Makrell (Scomber Scombrus)

Makrellen er aktiv hele sommeren, og treffer du på en makrellstim kan du få fisk på hvert kast! Fra båt anbefales dorging med hekle – mange kroker ute samtidig etter en saktegående båt. Idyll!

Torsk (Gadhus Morhua)

Torsk er den kommersielt viktigste fisken vi har og kan fiskes på litt dypere vann. Den er en god matfisk, men kjedelig å «kjøre» på stangen, da den gir lite motstand. Holder til i dypet, så slipp ut ekstra med snøre.

Last ned Perfish og kom deg ut!

Uansett vanntype, finnes det rikelig med fisk i den norske naturen – her har vi kun belyst de mest vanlige, men det finnes mye spennende under overflaten, enten til fjells, skog eller sjø. Åpne Perfish-appen, finn frem redskapet og kom deg ut. Skitt fiske!

Lukk meny